Program szkolenia

  1. geneza systemu HACCP, powody jego wdrażania i korzyści z funkcjonowania
  2. podstawowe akty prawne regulujące GHP, GMP i HACCP w Polsce (ustawy i rozporządzenia)
  3. omówienie zasad GHP i GMP (tzw. Minimum sanitarne)  jako warunków wstępnych do wdrożenia systemu HACCP
  4. terminologia związana z systemem HACCP
  5. HACCP krok po kroku - Harmonogram wdrażania systemu HACCP (opis produktu, analiza zagrożeń, identyfikacja krytycznych punktów kontroli CCP, ustalenie limitów dla krytycznych punktów kontroli, działania korygujące w systemie HACCP, dokumentacja systemu HACCP)
  6. norma ISO 22000 czy Codex Alimentarius - podstawowe różnice i podobieństwa w wymaganiach dla systemu HACCP
  7. certyfikacja systemu HACCP - korzyści i koszty
  8. nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności; system kontroli w Polsce
  9. najczęściej napotykane trudności w procesie budowy i wdrażania systemu
  10. HACCP / ISO 22000

Wszelkie prawa autorskie do powyższego opracowania są zastrzeżone na rzecz autora; jakiekolwiek  korzystanie z konstrukcji planu oraz jego powielanie przy użyciu zastosowanych lub zbliżonych znaczeniowo sformułowań jest zabronione bez pisemnej zgody autora. 

Adresaci szkolenia

- Przedstawiciele oraz pracownicy firm produkujących żywność i zajmujących się dystrybucją żywności

Cel szkolenia

Głównym celem szkolenia jest zapoznanie Uczestników z wymaganiami systemu HACCP oraz wymogami w zakresie GHP i GMP.

Zapoznanie Uczestników z fachową terminologią związaną z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Nabycie praktycznych wskazówek niezbędnych przy projektowaniu systemu HACCP. Przekazanie wiedzy dotyczącej czynników mających wpływ na powstawanie zagrożeń podczas procesu produkcji oraz podstawowych zagrożeń występujących w żywności.

KORZYŚCI DLA UCZESTNIKÓW SZKOLENIA: 
1. Nabycie wiedzy w zakresie wymagań systemu HACCP oraz wymagań prawnych dotyczących GMP, GHP niezbędnej w firmach produkujących żywność lub zajmujących się jej obrotem,
2. Praktytczne informacje dotyczące rozwiązań w tworzeniu systemu HACCP - omówienie problemów zgłaszanych przez uczestników szkolenia
3. Lepsze przygotowanie się pracowników firmy do urzędowej kontroli żywności
4. Wypełnienie ustawowego obowiązku szkolenia z zasad Dobrej Praktyki Higienicznej - tzw.  Minimum sanitarnego, Dobrej Praktyki Produkcyjnej i systemu HACCP dla pracowników firm produkujących i wprowadzających do obrotu żywność.

Uczestnik szkolenia podniesie poziom swojej wiedzy  i będzie wiedział jak stosować się do wymagań systemu HACCP, GMP i GHP.

Metodyka

Prezentacja, wykład, konsultacje, analiza przypadków.

Trener

Robert Gostkowski

Od 2000 r. koordynuje działania oraz prowadzi szkolenia i konsultacje wspomagające wdrażanie Systemów Zarządzania wg norm ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, HACCP, AQAP, ISO 27001 w instytucjach administracji publicznej, jednostkach ochrony zdrowia, firmach komercyjnych, przedsiębiorstwach i bankach, Od 2000 trener (wykładowca) Urzędu Służby Cywil., Auditor systemów zarządzania jakością wg normy ISO 9001 w jednostce certyfikującej TÜV Rheinland, Wykładowca na studiach podyplomowych, specjalista z zakresu prawa konsumenckiego.

Organizacja szkolenia

Zgłoszenia prosimy przesyłać e-mailem, faxem, pocztą. Potwierdzenie wysyłamy zgłoszonym uczestnikom e-mailem na 7 dni przed szkoleniem, po potwierdzeniu prosimy o dokonywanie wpłat za szkolenie na konto wskazane w potwierdzeniu. Faktury zostaną przekazane uczestnikom osobiście na szkoleniu lub wysłane pocztą. Istnieje możliwość płatności gotówką w dniu kursu po uzgodnieniu z organizatorem.

Zgłoszenie jest umową uczestnictwa w szkoleniu zawartą pomiędzy Organizatorem a firmą/uczestnikami zgłoszonymi. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie do organizatora zgłoszenia. Odwołanie zgłoszenia musi być dokonane w formie pisemnej lub telefonicznej. Niedokonanie wpłaty nie jest jednoznaczne z rezygnacją ze szkolenia. W przypadku wycofania zgłoszenia w terminie do 8 dni przed szkoleniem, zwracamy całą wpłatę; w przypadku rezygnacji w terminie późniejszym niż 8 dni lub niestawienie się na szkoleniu- uczestnik zostanie obciążony kosztem 100% wartości zamówienia. W przypadku odwołania szkolenia zwracamy wpłaconą opłatę. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany prowadzących/ trenerów oraz miejsca szkolenia z przyczyn niezależnych od organizatora.

PLAN SZKOLENIA:

1 dzień szkolenia:

  • godz. 10.00 - 11.30 /Rozpoczęcie, zajęcia 2 godz./
  • godz. 11.30 - 11.45 /przerwa na kawę/
  • godz. 11.45 - 13.15 /c.d. zajęć 2 godz./
  • godz. 13.15 - 14.00 /lunch/
  • godz. 14.00 - 15.30 /c.d. zajęć 2 godz./