Program szkolenia

1. Zintegrowane zarządzanie przedsiębiorstwem - logistyka i łańcuchy dostaw.   

- zakres zarządzania logistyką i łańcuchem dostaw,
- systemowe powiązanie procesów logistycznych w łańcuchu dostaw,
- integracja przepływów produktowych, informacyjnych i finansowych
- zarządzanie procesowe i koordynacja logistyczna współpracy w łańcuchu dostaw,
- model łańcucha dostaw; struktury planowania, sterowania kontroli; model referencyjny procesów łańcucha dostaw SCOR – Supply Chain Operations Reference-model,
- konfiguracje łańcuchów dostaw, przepływu materiałów i produktów - MTS, ATO, MTO, ETO. Koncepcje Lean i Agile w zarządzaniu łańcuchem dostaw
- systemy informatyczne klasy ERP, SCM i APS/APO zarządzania łańcuchem dostaw, portale internetowe, katalogi elektroniczne, elektroniczna wymiana danych – EDI w łańcuchu dostaw,
- wpływ zarządzania logistyką i łańcuchem dostaw na osiąganie przewagi konkurencyjnej i wartość dla klienta,
- identyfikacja ładunków i partnerów, systemy automatycznej identyfikacji, etykiety logistyczne, traceability w łańcuchu dostaw,
- outsourcing I operator logistyczny w łańcuchu dostaw -  third i fourth party logistics

2. Zintegrowane zarządzanie logistyką przedsiębiorstwa  -  Zarządzanie zakupami i zaopatrzeniem

a) Zarządzanie zakupami i zaopatrzeniem.

- proces zaopatrzenia przedsiębiorstwa,
- sposoby zaopatrzenia (single i sole sourcing, multiple sourcing)
- struktura organizacyjna, zakres obowiązków i odpowiedzialności, uwarunkowania zarządzania zaopatrzeniem
- indeks materiałowy i kartoteka materiałowa
- gospodarka materiałowa i cykl zaopatrzenia przedsiębiorstwa
- proces ofertowania, analiza danych dostawcy i metody oceny, kryteria selekcji i oceny konkurencyjności dostawców
- analiza ABC i XYZ w zarządzaniu bezpieczeństwem materiałowym
- planowanie potrzeb materiałowych (MRP),
- prognozowanie potrzeb materiałowych,
- negocjacje zakupowe, procedury kwalifikacji i okresowej oceny dostawców
- kontrakt zaopatrzeniowy

b) Zarządzanie zapasami w przedsiębiorstwie.

- analiza potrzeb/zużycia. Histogram zużycia  i analiza parametrów potrzeb gospodarczych – średnia, odchylenie standardowe, poziom obsługi, czas realizacji zamówienia, trend i sezonowość zużycia.
- metody  i  systemy  zamawiania. Zapas rotujący i bezpieczeństwa
- ekonomiczna wielkość  i częstość zamawiania.
- wielkość zamówienia dla stabilnych i zmiennych potrzeb rynku.
- analiza kosztów uzupełnienia i utrzymania zapasów.
- pomiar wyników zarządzania zapasami

c) Zarządzanie magazynem i gospodarka magazynową

- podatność magazynowa ładunku, infrastruktura magazynowa i plany jej  rozmieszczenia
- organizacja magazynu i charakterystyka stref magazynowych.
- organizacja pracy w magazynie i charakterystyka procesów i operacji magazynowych w strefach: przyjęcia i składowania, kompletacji i wydania z magazynu
- system informacyjny magazynu. Dokumenty i ewidencja obrotu magazynowego. Systemy informatyczne wspomagające zarządzanie magazynem klasy WMS
- elementy projektowania magazynu,
- koszty w gospodarce magazynowej. Analiza wskaźnikowa operacyjna i ekonomiczna  systemu magazynowego

d) Zarządzanie produkcją i przepływem materiałów

- otoczenie zarządzania przepływem  materiałów w przedsiębiorstwie na poziomie strategicznym, taktycznym i operatywnym.
- plan sprzedaży i produkcji (Plan S&OP). Relacje planowania produkcji z planowaniem zasobów i potencjału przedsiębiorstwa
- główny harmonogram produkcji (MPS). Metody opracowania harmonogramu produkcji. Powiązania informacyjne z zrządzaniem popytem w przedsiębiorstwie i planowaniem dystrybucji. Plan spływu wyrobów gotowych. Planowanie partii produkcyjnej.
- marszruta produkcyjna i struktura wyrobu – rachunek materiałowy (BOM).
- sterowanie  przepływem  produkcji. Normatywy produkcyjne. Zasady priorytetów w sterowaniu produkcją. Dokumenty produkcyjne.
- zarządzanie potencjałem produkcyjnym, planowanie obciążenia maszyn i urządzeń,
- bilansowanie zadań i obciążenia zasobów,

e) Zarządzanie dystrybucją i transportem

- planowanie kanałów dystrybucji na rynek, racjonalizacja metod dystrybucji i poziomu obsługi klienta
- analiza potrzeb pokrycia dostaw, planowanie lokalizacji zapasów w dystrybucji
- koordynacja współpracy ze sprzedażą i produkcją
- planowanie potrzeb i zasobów dystrybucji (DRP I, DRP II),
- analiza potrzeb przewozowych, planowanie dostaw,
- planowanie floty transportowej, outsourcing w transporcie
- metody planowania tras, ładunku i środka transportu
- harmonogramowanie w transporcie, planowanie wykorzystania, 
- analiza kosztów i wyników dystrybucji, analiza wskaźnikowa, raportowanie 

3. Analiza wyników zarządzania logistyką w łańcuchu dostaw

- analiza wyników operacyjnych przedsiębiorstwa  – wydajność planowana i rzeczywista, sprawność, poziom wykorzystania zasobów logistycznych,
- analiza niezawodności działania łańcucha dostaw i jej ocena parametryczna,
- controlling operacyjny i system mierników logistycznych - ocena wskaźnikowa podsystemów przedsiębiorstwa w łańcuchu dostaw
- analiza kosztów logistyki przedsiębiorstwa
- logistyka  i łańcuch dostaw - centrum kosztów czy centrum zysków
- wpływ logistyki i procesów łańcucha dostaw na wynik finansowy przedsiębiorstwa.

W zarządzaniu procesami operacyjnymi zakupów i zaopatrzenia, produkcji oraz dystrybucji i sprzedaży w pełnym łańcuchu dostaw, należy powiązać wiele obszarów zarządzania przedsiębiorstwem w zakresie planowania działań, wykorzystania zasobów, przepływu materiałów i ładunków oraz controllingu i analiz finansowych. Zarządzanie operacjami przedsiębiorstwa obejmuje uporządkowane decyzje zaopatrzenia, wytworzenia produktów i ich dystrybucji na docelowy rynek podporządkowane celom obsługi klienta oraz wielkości/wartości sprzedaży i zysku.
Prezentowany w trakcie szkolenia warsztat narzędziowy zarządzania operacyjnego przedsiębiorstwem - logistyką i łańcuchem dostaw w poszczególnych obszarach planowania przepływu materiałów i produktów: zakupów i zaopatrzenia, zapasów, magazynowania, produkcji, transportu i spedycji, dystrybucji i obsługi sprzedaży – obejmuje metody planowania i organizacji pracy, procedury i zasady podejmowania decyzji, zależności obliczeniowe, narzędzia i systemy informatyczne. Omawiane są przypadki wielu obszarów działań logistycznych różnych sektorów gospodarki, rozwiązania organizacyjne, przedstawiane są przykłady obliczeń oraz wiele ćwiczeń rachunkowych.
Szerokie spektrum wymagań wiedzy i kwalifikacji sprawia, że zapotrzebowanie na wykwalifikowanych menedżerów i specjalistów ds. procesów logistycznych i łańcuchów dostaw, potęguje się wraz ze wzrostem postrzegania roli i znaczenia procesów w sprawnym zarządzaniu przedsiębiorstwem i łańcuchem dostaw produktu. Poszukiwani są fachowcy, którzy potrafią skoordynować procesy biznesowe i operacyjne przedsiębiorstwa w celu efektywnej, sprawnej, skutecznej i elastycznej reakcji na potrzeby klienta, konkurencyjności produktu i realizacji celów przedsiębiorstwa

Wszelkie prawa autorskie do powyższego opracowania są zastrzeżone na rzecz autora; jakiekolwiek korzystanie z konstrukcji planu oraz jego powielanie przy użyciu zastosowanych lub zbliżonych znaczeniowo sformułowań jest zabronione bez pisemnej zgody autora.

Adresaci szkolenia

Szkolenie jest kierowane do:
- kadry zarządzającej wyższego i średniego szczebla w pionie w pionie operacyjnym,
- pecjalistów, planistów i analityków łańcuchów i sieci dostaw,
- kierowników, specjalistów i planistów poszczególnych obszarów operacyjnych przedsiębiorstwa:

  • zakupy i  zaopatrzenie,
  • gospodarka materiałowa i zapasy,
  • planowanie produkcji i przepływów materiałów,
  • magazyn i gospodarka magazynowa,
  • transport i spedycja,
  • sprzedaż i  dystrybucja,
  • controlling operacyjny, controlling logistyki, optymalizacja i efektywność procesów.

Cel szkolenia

Głównym celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z zasadami zarządzania przedsiębiorstwem w tym: planowania działań, wykorzystania zasobów, przepływu materiałów i ładunków oraz controllingu i analiz finansowych.

Cele szczegółowe - korzyści nabyte po szkoleniu pod kątem:

Wiedzy: Uzyskanie wiedzy w zakresie reguł uelastyczniania łańcucha dostaw oraz zasad pomiaru elastyczności, możliwości najnowszych technologii logistycznych wykorzystywanych do skracania LT (czasu realizacji operacji logistycznych), jak np. RFID. Poszerzenie wiedzy w zakresie zasad ustalania stanów magazynowych np. minimalne zapasy, zapas bezpieczeństwa, VMI (Vendor Managed Inventory). Poznanie zasad użycia Lean i TOC dla rozwoju łańcucha dostaw oraz zasad zarządzania łańcuchem dostaw na zasadach Pull oraz zasad użycia metody SCOR (Supply Chain Operations Reference Model), jak i analizy procesów logistycznych ABCD Oliver Wight

Umiejętności: Nabycie umiejętności prowadzenia analizy procesowej i identyfikacja siedmiu źródeł strat w łańcuchu dostaw - strat stojących na drodze do Pull (przykłady)

Postaw społecznych: Uczestnicy szkolenia w sposób pewny i kompetentny będą wykorzystywać nabytą wiedzę i umiejętności w planowaniu zadań i sprawnym kierowaniu działaniami logistycznymi, co usprawni zarządzanie przedsiębiorstwem. Dzięki opanowaniu podstaw prowadzenia rachunku kosztów działan ( metoda ABC ), przyczynią się do optymalizacji kosztów.

Metodyka

ORGANIZACJA  SZKOLENIA

1. Czas trwania – 14 h: 2 dni

2. Formy prowadzenia zajęć: analiza przypadków praktycznych połączona z metodami i formułami obliczeniowymi, analizy, ćwiczenia i rozwiązywanie problemów, forum decyzyjne

3. Formuła prowadzenia zajęć:

  • praktyczna analiza sytuacyjna i gromadzenie danych - 20%
  • zasady i metody postępowania, procedury i narzędzia - 20%
  • analiza przypadków przedsiębiorstw, ćwiczenia i analizy, dyskusje i decyzje - 60%

Trener

Robert Głos

Jest wieloletnim praktykiem Lean Manufacturing, Kaizen, zarządzania projektami, logistyką, zmianą i przedsiębiorstwem oraz prowadzi szkolenia z tych dziedzin. Przez wiele lat był związany z branżą produkcji wód mineralnych: samodzielnym specjalistą w Nałęczowianka Sp. z o.o., dyrektorem generalnym i dyrektorem zakładu w Nałęczów Zdrój Sp. z o.o. (producent wody Cisowianka). Zajmował się w nich zarządzaniem przedsiębiorstwem, wdrażaniem systemów zarządzania procesami produkcyjnymi, zarządzaniem łańcuchem dostaw, wdrażaniem nowych technologii produkcji, wdrażaniem systemów jakościowych.

Organizacja szkolenia

Zgłoszenia prosimy przesyłać e-mailem, faxem, pocztą. Potwierdzenie wysyłamy zgłoszonym uczestnikom e-mailem na 7 dni przed szkoleniem, po potwierdzeniu prosimy o dokonywanie wpłat za szkolenie na konto wskazane w potwierdzeniu. Faktury zostaną przekazane uczestnikom osobiście na szkoleniu lub wysłane pocztą. Istnieje możliwość płatności gotówką w dniu kursu po uzgodnieniu z organizatorem.

Zgłoszenie jest umową uczestnictwa w szkoleniu zawartą pomiędzy Organizatorem a firmą/uczestnikami zgłoszonymi. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie do organizatora zgłoszenia. Odwołanie zgłoszenia musi być dokonane w formie pisemnej lub telefonicznej. Niedokonanie wpłaty nie jest jednoznaczne z rezygnacją ze szkolenia. W przypadku wycofania zgłoszenia w terminie do 8 dni przed szkoleniem, zwracamy całą wpłatę; w przypadku rezygnacji w terminie późniejszym niż 8 dni lub niestawienie się na szkoleniu- uczestnik zostanie obciążony kosztem 100% wartości zamówienia. W przypadku odwołania szkolenia zwracamy wpłaconą opłatę. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany prowadzących/ trenerów oraz miejsca szkolenia z przyczyn niezależnych od organizatora.

PLAN SZKOLENIA:

Dzień poprzedzający rozpoczęcie zajęć:

  • od godz.15.00 /przyjazd uczestników, zameldowanie/
  • godz. 18.00 - 20.00 /kolacja/

1 dzień:

  • godz. 8.00 - 9.00 /śniadanie/
  • godz. 8.30 - 9.00 /ewidencjonowanie uczestników, rozdawanie materiałów szkoleniowych/
  • godz. 9.00 - 11.15 /zajęcia 3 godz./
  • godz. 11.15 - 11.30 /przerwa na kawę/
  • godz. 11.30 - 13.45 /c.d. zajęć 3 godz./
  • godz. 13.45 - 14.15 /obiad/
  • godz. 14.15 - 15.45 /c.d. zajęć 2 godz./
  • godz. 19.00 /wieczór integracyjny/

2 dzień:

  • godz. 8.00 - 9.00 /śniadanie/
  • godz. 9.00 - 11.15 /zajęcia 3 godz./
  • godz. 11.15 - 11.30 /przerwa na kawę/
  • godz. 11.30 - 13.45 /c.d. zajęć 3 godz./
  • godz. 13.45 - 14.15 /obiad/
  • godz. 14.15 - 15.45 /c.d. zajęć 2 godz./
  • godz. 18.00 - 19.00 /kolacja/

3 dzień:

  • godz. 8.00 - 9.00 /śniadanie/
  • do godz. 12.00 /wyjazd uczestników/