Celem projektu było nabycie umiejętności w zakresie obsługi kelnerskiej/ barmańskiej wśród pracowników i kadry zarządzającej 14 przedsiębiorstw branży turystycznej z woj. lubelskiego poprzez szkolenia. W projekcie wzięło udział 111 pracowników i kadry zarządzającej z firm wymienionych z nazwy we wniosku o dofinansowanie.
W ramach projektu realizowane zostały następujące szkolenia:
Program:
- Organizacja zakładów gastronomicznych
- Technika pracy w zakładach gastronomicznych
- Techniki obsługi konsumenta przy stole
- Ogólne wiadomości o potrawach i napojach
- Podstawowa wiedza o winach
- Podstawy zarządzania barem: organizacja baru , zarządzanie barem
- Terminologia funkcjonowanie sprzętu barowego
- Mixologia
- Fizjologia mieszania napojów
- Dobór różnorodnych ingrediencji
Program był uzupełniany o:
- Serwis Specjalny (Homary, Raki, Kawior, Ślimaki)
- Standardy nakrycia stołu, zastawa i menaże do serwisu specjalnego, zasady konsumowania oraz metody serwowania.
- Flambirowanie przy stoliku gości na wózku do flambirowania, (np.: naleśniki, banany )
- Serwowanie i porcjowanie owoców, np.: ananas, banan
- Motywacyjny proces obsługi kelnerskiej – triki kelnerskie
- Zastawa stołowa : linia sztućców stołowych ( pełny wachlarz ); linia porcelany – cateringowa, dla gości VIP; menaże restauracyjne – dodatkowa zastawa serwisowa itp.
- Kultura przy stole ( savoir vivre).
- Serwis Synchroniczny
- Serwis Niemiecki z kopułami
- Serwis Francuski
- Linia szkła – garnitur szkła dla kelnera, barmana, sommeliera
- Resztkowanie – sprzątanie brudnej zastawy
- Pokazowe serwowanie wina musującego
- Dekantacja wina czerwonego
- Ślepa degustacja wód mineralnych i źródlanych
- Ślepa degustacja soków jedno i wielosmakowych
- Ślepa degustacja win jedno i wieloszczepowych
- Pokaz drinków
Ćwiczenia:
- układanie dekoracyjne bankietówek, nakrycie obrusa-prostokąt , kwadrat.
- praktyka z tacą(noszenie szkła, serwowanie napojów)
- zasada fińska, rodzaje nakryć, świeczka, serwowanie jednego talerza
- noszenie talerzy zasadniczych, zbieranie brudnej zastawy stołowej
- serwis niemiecki- kopuły, serwis francuski-plater, sztućce, serwowanie wina.
- pomysł na restaurację (nazwa Restauracji, nazwa dania, reklama, hasło, nazwa napoju).
Kurs kończył się egzaminem zewnętrznym i uzyskaniem certyfikatu potwierdzającego uzyskane kwalifikacje.